10 Şubat 2013 Pazar

URL nedir?Feed URL ne demektir?


Merhaba Arkadaşlar,
URL nedir?Feed URL ne demektir?
İnceleyelim.Bir URL (Uniform Resource Locator) üç bilgi parçasından oluşan ve Internet üzerindeki herhangi birşeyi tanımlamak için kullanılır.Web adreslerinin resmi ismi URL‘dir.Her Web sayfasının sadece kendine ait bir URLsi vardır.İlk parça ftp, Gopher,http, mailto, news ya da wais değerlerinden birini alır ve server üzerindeki belli nesne tipine erişmek için kullanılır. İkinci bölüm,kaynağın adresidir.Üçüncü ve son bölüm ise, kaynağın tam yolunu verir.
Örnek vermek gerekirse:

http://walmer41.blogspot.com şeklindeki URL bana ait olan blog anasayfamın URLsidir.
Soldan sağa doğru okursak:
Baştaki http:// bize bunun World Wide Web’de yer alan bir HyperText dosyası olduğunu söyler.http://senserap.blogspot.com adresinin sonundakicom,bu sitenin ticari bir site oldugunu gösterir ve (Bazı adreslerin sonunda tr, uk, jp gibi ülke kodlarını da görebilirsiniz.) Dosya yolundaki content.html,web tarayıcınızda, yani ekranda görüntülenecek dosyayı, /universite/ozel/ ise content.html dosyasinin bu sunucuda hangi klasörde bulundugunu belirler.
Burada bir noktayı belirtmek gerekirse,çoğu Internet yazılımında protokolü elle yazmanıza gerek yoktur. Örneğin: Internet Explorer ve Netscape Communicator’de Web sitelerinin adreslerinin başına “http://” eklemenize, CuteFTP programinda “ftp://” eklemenize, veya Outlook Express ve Netscape Messenger’da “news:” eklemenize gerek yoktur.Program bunu otomatik ekler.
com.tr: Ticari kuruluşlar veya kişisel isimler(commercial)
edu.tr : Okullar(education)
gov.tr: Resmi kuruluşlar
mil.tr : Askeri siteler
net.tr: İnternet servis sağlayıcılar(network)
org.tr: Dernek veya siyasi partiler(organization)
URL Şemaları ve açılımları:
ftp: File Transfer Protocol
gopher: Gopher Protocol
http : Hypertext Transfer Protocol
mailto: Email
news Net: News Transport Protocol
wais: Wide Area Information Protocol
URL şemaları, iki nokta üstüste “:” kullanılarak diğer metinden ayrılır. Eğer iki nokta üst üste işaretinden sonra,”//” işareti varsa, WWW, FTP ya da GOPHER üzerinden dosyalara ulaşılacağını anlatır. (http://www.ogu.edu.tr)
Bazı durumlarda FTP adreslerine girebilmek için, kullanıcı adı ve şifre belirtmek gerekebilir.
Kullanıcı adı ve şifre içeren bir örnek;
http://username:password*–**domain.name/pub/URL adresinin son bölümü kullanıcının istediği spesifik bilgiyi, e-mail adresini ya da istenen dosyanın tam yolunu gösterir.Bu bilgi adres bölümünden taksim işareti “/” ile ayrılır.Kullanıcı yalnız en üst düzeye erişecekse, genel olarak spesifik bir yol yazmasına gerek yoktur.
Eğer bir FTP ya da Gopher adresi taksim işareti “/” ile bitiyorsa, adresin bir dosyayı değil bir dizini gösterdiği anlaşılır. Eğer taksim işareti ile bitmiyorsa bir dosya ya da bir dizini gösteriyor olabilir. İstenen adrese gidene kadar ne olduğunu bilmenin bir yolu yoktur. Eğer istenen dosya Web server üzerinde yoksa server bu durum için bir default (Varsayılan) dosya gönderir.
Feed URL ne demektir?
Blog yedekleme programında ayarları yapabilmem için feed URL kullanmam gerekiyordu.Ne olduğunu ben de araştırmalarım sonucu öğrendim.Sizlerle de paylaşmak istedim.Feed,bir web sitesinin veya blog’un içeriği hakkında bilgi içeren XML uzantılı bir dosyadır.Bir feed dosyasında sitedeki güncellemelerin, gönderilerin kısmi özeti veya tamamı bulunabilir.Okur içeriğin tamamına ulaşmak isterse feed dosyasındaki bağlantılara tıklayarak sitenin kendisine ulaşabilir.Bu XML dosyası bu iş için özelleşmiş web servisleri aracılığı ile,feed’leri takip etmek için kullanılan bilgisayar programları ile veya doğrudan bu dosyayı destekleyen tarayıcılar ile okunabilir.Feed özellikle haber siteleri ve blog’lar tarafından kullanılmaktadır.
Bu dosyanın oluşturulmasındaki amaç güncel gelişmelerin veya blog’unuza gönderdiğiniz gönderilerinizin olabildiğince hızlı bir şekilde ilgilenen okura ulaştırılmasıdır. Okur ilgilendiği sitelerin feed dosyasını tercih ettiği izleme aracına kaydederek takibe alır. Böylece ilgilendiği sitelerin hepsine teker teker giderek kontrol etmektense hepsini bir araya topladığı aracı kullanarak içeriklerine ulaşır.
Örnek olarak siteyi inceleyebilirsiniz.
Hemen her blog servisi blog ile birlikte feed dosyanızı da otomatik olarak yayınlar. Örneğin Blogger kullanıyorsanız feed dosyanız şu şekilde olacaktır;
Blog adresiniz;
http://walmer41.blogspot.com ise feed adresiniz;
http://walmer41.blogspot.com/atom.xml şeklindedir.
Atom: http://walmer41.blogspot.com/feeds/posts/default
 RSS: http://walmer41.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
Feed dosyaları için kullanılan en popüler protokoller RSS, Atom ve RDF’dir. Blogger’da yayınlanan feed dosyaları Atom formatındadır. Farklı servisler farklı formatlar kullanabilirler,sonuç olarak hepsi aynı işe yarar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder