13 Kasım 2019 Çarşamba

Https Bir Sitenin Güvenliği

Bu yazının konusu  günlük hayatımızda güvenli olduğunu düşünerek  kullandığımız HTTPS protokolünün güvenliğine dairdir.

Katmanlı Güvenlik Anlayışı

Meşhur bir söz vardır: “biz zincir en zayıf halkası kadar kuvvetlidir”. Bu söz bilgi güvenliği için de geçerlidir. Zira güvenlik de  bir zincir misali çeşitli katmanlardan(halkalardan) oluşur  ve bir sistemin güvenliği kendisini oluşturan katmanlardan en basiti kadardır. Günümüzde güvenliğin en çok ihtiyaç duyulduğu nokta iletişim dünyasıdır. Bu dünyanın da temelini TCP/IP  oluşturur.
 TCP/IP protocol ailesi bundan yıllar önce amacı güvenlik olmayan işler için geliştirilmiş bir protokoldür ve günümüzde ise çeşitli eksiklikleri hissedilmektedir. Bu eksiklikler yeni yeni protokollerle kapatılmaya çalışılsa da temelde olan bir problem tüm sistemi etkileyebilmektedir.
Mesela HTTPS üzerinden çalışan bir uygulamaya güvenli diyebilmemiz için sistemin hangi katmanlardan oluştuğunu iyi bilmek ve bu katmanlardaki güvenlik zaafiyetlerini ölçeklemek gerekir.




Şekilde görüleceği üzere HTTPS bağlantısının gerçekleşmesi için ek 4 protokol daha devreye girer. HTTPS ne kadar güvenli olursa olsun diğer protokollerdeki bir açıklık HTTPS’i de etkileyecektir. Peki HTTPS güvensiz midir?


HTTPS Güvensiz Midir?

Bankalar, online alışveriş siteleri vb. kurumlar için güvenlik denilince akla 128 bitlik şifreleme gelir. Evet 128 bitlik şifreleme günümüz ölçülerinde güvenilir kabul edilse de iş sadece şifrelemeyle kalmıyor, şifreleme ile birlikte kullanılan diğer altyapıların da güvenli olması gerekir.
SSL’in karşı karşıya kaldığı ilk ve önemli saldırı tipi MITM(Man in The middle) ataklardır. MITM tipi ataklarda saldırgan kendisini  istemci(kurban) ile sunucu arasına yerleştirerek  tüm trafiği dinler ve değiştirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder